onsdag 31 december 2008

Välkommen. Arbetet startar nu.

Tänk er 220 Worddokument fyllda med namn på olika personer, när dom är födda, några uppgifter när dom dött, namn på föräldrar och var dom bodde och i vissa fall några ytterligare uppgifter. Alla uppgifter finns listade i dessa dokument rakt upp och ner. Fantastiskt, eller hur?
Problemet, om man nu får säga så, är att detta format är näst intill omöjligt att återanvända på något annat sätt. Vill man stoppa in allt i en databas får man ganska stora problem. Jag tänker inte gå in på detaljer hur och varför, men lita på mig. Det är knepigt som sjutton.
Men jag ska göra det på något sätt. Först och främst ska allt "konverteras" till ett enda Excel-ark, med alla uppgifter sorterat ordentligt.

Varför då? Jo, tänk er att om man skulle kunna matcha ihop alla dessa namn med varandra, så att välja en person på en webbsida, att man med ett klick skulle kunna få veta vem dennes föräldrar är, vilka som är syskonen, vem han eller hon har gift sig med och var på Gräsö dom bodde. Dit ska vi. Det är ett enormt arbete som ligger framför, och hur det ska genomföras vet jag inte riktigt just nu. Men något vet jag; Arbetet startar nu.

Ett gigantiskt tack till Gräsö Hembygdsförening och Åsa Jansson som har bidragit med alla dessa Word-filer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar